Ochtendrituelen van een Yogi


7 maart 2019

Ochtenden zijn magisch, er hangt een bepaalde energie. Het moment dat je wakker wordt en je gedachten nog nét niet aan zijn. Het moment voordat de rest van de wereld wakker wordt en hard gaat lopen. Het moment voordat je beseft dat je vanalles moet. Dat moment, dat heeft iets speciaals.
Misschien herken je het van wanneer je gaat kamperen, en je wordt gewekt door het vroege zonlicht op je tent. Te vroeg, maar oh zo mooi. Wanneer je op een vrije dag besluit er vroeg uit te gaan voor een ochtendwandeling. Dan is het ineens wel lekker. Of herinner je je nog dat je als kind op je verjaardag al om vijf uur naar beneden ging om te kijken of er wel vlaggetjes opgehangen waren, en dat ze er inderdaad hingen, maar dat je nog zeker drie uur op de bank in je slaapzak moest wachten tot iedereen uit bed kwam, voordat je cadeautjes kreeg? En het enige wat je dan kon doen, is naar buiten kijken en hopen dat het heel snel licht wordt? Of is dat alleen mijn herinnering?

Anyway, de ochtend heeft een bepaalde kracht. Een kracht die we niet altijd gebruiken. Die ik in ieder geval heel lang niet heb gebruikt. Dit is ongetwijfeld wel herkenbaar.. Wekker, snoozen, e-mail lezen, appjes lezen, facebook checken, snel opstaan, haasten, ontbijtje naar binnen proppen (of overslaan) en snel naar het werk. Ja toch? Vorige zomer heb ik besloten om een nieuwe lifestyle ‘te leren’, en heb ik met mezelf afgesproken om elke ochtend een Magical Morning te laten zijn. Zoals het bedoeld is. Ik neem je mee in mijn ochtendritueel.

Stel je voor dat je in je bed ligt. Je bent net wakker. Laat je telefoon nog even met rust. Hou je ogen nog heel even dicht. Luister naar de geluiden om je heen. Hoor je de vogels? Voel de warme dekens over je heen, en je lekkere zachte kussen. Zo fijn. Wat een voorrecht dat je zo mag wakker worden. Bedenk hoe je je vandaag wilt voelen. Enthousiast? Tevreden? Helder? Of wil je vandaag grappige dingen meemaken? Draai je enkels rond, je polsen rond, strek je benen uit. Draai je hoofd langzaam naar links en naar rechts. Rek je helemaal uit en stap rustig uit je bed. Trek een lekkere warme trui aan, steek een kaarsje aan (doe de lampen nog even uit) en ga comfortabel zitten. Op je bed, op de bank of op een kussen. Concentreer je vijf minuten op je ademhaling. Wauw, dat voelt goed. Magical Day, here I come.

Het meest minimale ochtendritueel ooit! Nog geen tien minuten, en het beïnvloedt je hele dag. Dit kan iedereen. Wil je meer tijd en aandacht besteden aan een Magical Morning? Dan volgen hier mijn vijf niet-magische tips:

1. Maak een ochtendwandeling.
Het liefst in de natuur, de natuur is ’s ochtends echt heel mooi. Veel dieren die actief zijn en zich nog niet hebben verstopt, ochtenddauw op de blaadjes, de opkomende zon tussen de bomen. Doe geen oordopjes in je oren, maar luister naar de geluiden van de natuur, die zijn echt anders in de ochtend. Laat je telefoon nog even op vliegtuigmodus staan.

Weinig-tijd-tip: Sla de lange natuurwandeling over en gebruik je wandeling naar je auto of trein, of je fietstocht om je omgeving in je op te nemen. Kleuren, geuren en geluiden. En misschien valt het je op dat je echt overal natuur kan vinden. Nog even niet denken aan je werk, dat komt wel als je op je werk bent.

2. Ga douchen.
Dat klinkt heel normaal, maar probeer je aandacht er maar eens bij te houden. Voel het water op je huid, ruik je shampoo, luister naar het gekletter van het water. Probeer het maar eens, je zult merken dat je gedachten vaak afdwalen. Niet erg, en ook heel logisch. Gewoon proberen zo vaak mogelijk je aandacht terug te brengen naar je doucheritueel. Neem je telefoon niet mee de douche in, is nergens voor nodig.

Weinig-tijd-tip: Ga niet douchen.

3. Bedenk tien favoriete dingen.
Bedenk tien dingen die je fijn vindt aan dit moment of je omgeving, aan je slaapkamer, aan je huis, aan je lichaam, aan je leven, aan je ontbijt.. Neem elke dag een ander onderwerp, maar iets dat op dat moment relevant of om je heen is. Je telefoon is nog lekker uit.

Weinig-tijd-tip: Bedenk vijf dingen.

4. Doe een mini-sessie yoga.
Zes rondes zonnegroet (ongeveer tien minuten) is echt heerlijk in de ochtend. Je timer is niet nodig, je kunt best zelf tellen.

Veel-tijd-tip: Doe een uur yoga!

5. Maak een feestje van je ontbijt.
Je lievelingsthee of favoriete koffie in je fijnste kopje. Je yoghurt in een mooi schaaltje met wat stukjes fruit en nootjes erboven op. Je kaarsje van je meditatie er natuurlijk bij. Je telefoon heb je nog niet nodig, stop maar vast in je tas. 

Weinig-tijd-tip: Maak je ontbijt een dag (of een paar dagen) van te voren klaar. Havermout is sowieso lekkerder na een dag te hebben gestaan, en blijft wel vier of vijf dagen goed in de koelkast. Maak op zondagmiddag een lading havermout, verdeel het over een paar bakjes en je hebt elke ochtend een ontbijtje klaar staan. 

Conclusie voor een Magical Morning: Maak tijd voor jezelf, en hou je aandacht bij wat je doet. Doe je elke ochtend alles van dit lijstje, dan ben je binnen een week verlicht. Nou ja, misschien niet. Maar je zult merken dat je je na een week wel heel anders voelt. Sowieso meer ontspannen. Waarschijnlijk, fitter, geïnspireerder en creatiever. Probeer het, en laat me weten hoe je je voelt en welke tips je favoriet zijn. En.. maak een foto van jouw ochtendritueel en stuur het mij op! Of niet.. geen telefoon..

Liefs, Marije 

Ps. Wil jij een echte leven als een echte yogi? Sta dan voor zes uur op, dan is de energie van je lichaam in harmonie met die van de natuur.