Ondernemen zonder Plan

11 april 2019

Ik ben mijn eigen onderneming begonnen zonder bedrijfsplan. Ik kijk niet echt naar wat ik verdien. Mijn winst? Goede vraag.. Ik weet ook niet precies hoeveel mensen mijn yogalessen volgen. Ik weet dat ik elke dag les geef, en dat soms de lessen vol zitten en soms niet. Ik maak geen actieplannen en heb geen to do’s. Ik heb het gevoel dat ik al een jaar niet heb gewerkt. Mijn bedrijf loopt goed en ik ben happy. Ik doe iets goed. 

Op vrijdag 12 oktober 2018 was ik klaar met mijn yoga-opleiding. Een dag later gaf ik mijn eerste les. Ik wilde ontzettend graag aan meer mensen lesgeven, en ook zo snel mogelijk. Ik had verder nog niemand gevonden om les aan te geven, geen spullen en geen geld om een ruimte te huren. Geen ervaring. Mensen om mij heen raadden mij aan om eerst bij een bestaande studio les te gaan geven, en een baantje erbij te nemen. Om eerst de markt te onderzoeken, en concurrenten te bestuderen. Om bij te leren. Om vastigheid te zoeken. Om.. Maar ik wilde zo graag zélf iets doen. Ik wilde niet meer voor iemand anders werken. Ik wilde niet meer uitstellen. Ik wilde doen wat ik wilde doen. Nu. Uit puur ongeduld en enthousiasme heb ik datzelfde weekend mijn woonkamer leeggehaald. Nu was er in ieder geval ruimte. Ik heb mijn eigen yogamatje een beetje door de ruimte gesleept en zag ruimte voor nog vijf van zulke matjes. Diezelfde avond heb ik vijf matjes, vijf kussens en vijf dekens besteld. En toen op zoek naar mensen. Ik wist dat iedereen zich goed zouden voelen na een yogales, en dat was ook zo. Mensen wilden ineens lid worden en met enige haast moest ik bedenken hoe ik dat zou gaan doen. Ik vond goeie software. Ik wist niet dat ik een website kon bouwen, maar het ging echt vanzelf. Ik wilde meer, en heb een extra opleiding gevolgd. Ik kreeg zin om flyers te maken en ze uit te delen. Binnen een uur had ik al de eerste reacties. Een vriendin vertelde me over Candle Light Yoga. Dat wilde ik ook! Ik kreeg inspiratie voor thema-lessen. En nog een opleiding. De impuls om Corporate Yoga te gaan doen. De behoefte om blogs te schrijven. Ineens stond ik in Google op de eerste pagina. En werd ik gevraagd om yogales te geven bij TUI. 

Follow your bliss. Dat is wat ik doe. Ik voel wat goed voelt, en daar ga ik achteraan. Ik maak mijn hoofd regelmatig leeg en maak ruimte voor inspiratie. Inspiratie en impulsen. Ik onderneem nooit zomaar actie. Ik onderneem alleen actie als ik me geïnspireerd voel. Ik kijk zo min mogelijk naar wat is, en denk zoveel mogelijk na over wat zou kunnen zijn. Nou ja, nadenken is niet helemaal het goede woord. Ik voel wat zou kunnen zijn. Ik visualiseer en probeer het gevoel of de emotie op te roepen van hoe iets zou kunnen zijn. Hoe het zou voelen om een goedlopende studio te hebben, hoe het zou voelen om financiële vrijheid te hebben, hoe het voelt om een goede les te geven. Het voelt goed. Het voelt succesvol. Het voelt als energie. Ik word enthousiast, al voordat het daadwerkelijk zo is. En wanneer je energieniveau omhoog gaat, krijg je inspiratie. De juiste impuls om de juiste actie te ondernemen. Onverwachte rendez-vous’ met de juiste mensen. En dan ontstaan er mooie dingen, die je niet had kunnen bedenken of kunnen plannen. Je pad naar wat je wilt ontvouwt zich voor je voeten. 

Eigenlijk heb ik dus wel een bedrijfsplan. Niet een met to do’s, groeicijfers, mijlpalen en dat soort dingen. Ik heb een emotioneel bedrijfsplan. Ik vind het belangrijk hoe ik me voel, dat ik me goed voel. Dat is mijn doel, mijn maatstaf en mijn plan. Misschien klinkt het naïef, maar ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. En wanneer je je goed voelt, heb je zoveel meer te bieden. Aan jezelf, en aan de wereld om je heen. 

 
Liefs, Marije