Sloppy Thinker

'We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.’ - Einstein 

3 maart 2019 

Om me heen zie ik steeds meer mensen die worstelen met hun leven. Te weinig tijd hebben, te veel stress, droombaan niet kunnen vinden, moeilijke collega’s, slecht slapen, geen tijd voor passies of niet weten wat je passie is, weinig geld, relatieproblemen, of geen relatie kunnen vinden, vermoeidheid, verveeldheid. Verlangend naar de toekomst, waarin het allemaal beter wordt. Denkend, malend en piekerend naar bed gaan, en denkend, malend en piekerend weer opstaan. Ons brein draait overuren om de antwoorden op onze levensvragen voor ons te bedenken, maar ondertussen blijven we in cirkels lopen en komen we steeds dezelfde problemen tegen. Waarom lukt het niet?
 
Issues van tijd, geld, gezondheid, relaties en geluk kunnen we niet oplossen met ons brein, verstand, met logica en met onze intelligentie. Albert Einstein zei: ‘We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them’, en ik denk dat hij gelijk heeft. We hebben onze problemen gecreëerd met ons denken, en daarom kunnen we het met dezelfde manier van denken niet oplossen. Niet met logica, verstand en intelligentie. En een stap verder, ik denk zelfs dat de manier waarop we nu ons brein gebruiken, ons in de weg zit naar een gelukkig en gezond leven. 
 
Tegelijkertijd ben ik er steeds meer van overtuigd, dat de oplossing toch wel in ons brein zit, maar op een andere manier dan je misschien denkt. Op een andere manier dan Einstein bedoelt. Ons brein is ontzettend krachtig, maar we zijn vergeten waar de werkelijke kracht van ons brein schuilt. Met ons brein kunnen we bergen verzetten, maar omdat we de werkelijke kracht van ons brein zijn vergeten, zien we alleen maar bergen. We verzetten ze niet, maar zoeken een nieuw pad, en lopen dan weer tegen een berg aan. Ik zeg, genoeg! Stop met zoeken naar een nieuw pad, een nieuwe baan, een nieuwe lover! 
 
Maar Marije, hoe dan? Wat dan? Waar heb je het over? Wat is je punt? Ja, rustig aan. komt goed. 
 
Ons brein is briljant, en we weten niet eens hoe briljant. We zijn ons er niet van bewust dat ons brein, met behulp van onze gedachten, scheppingskracht heeft. En waar je je niet bewust van bent, kun je ook niet bewust gebruiken. De opdracht is: word je vanaf nu bewust van je macht en kracht van je brein! Oké, ja, opdracht voltooid. Check. En nu? Wat nu? 
 
Nu moet je leren zien dat je brein wordt aangestuurd door je gedachten. Je gedachtes zijn ontzettend krachtig. Alles begint met een gedachte. Met je gedachtes kun je je hersens beïnvloeden, en daarmee je lichaam. Door de gedachte aan lopen, kun je ledematen bewegen of je spieren aanspannen. Je kunt je adem versnellen. Met je gedachtes kun je je hart op hol laten slaan, je immuunsysteem op pauze zetten en je spijsvertering saboteren. Met je gedachtes kun je je lichaam ontspannen, je adem en je hartslag vertragen. Dit is vrij concreet, toch? Je weet ook dat je met je gedachtes emoties kunt oproepen en tranen kunt laten stromen. Je kunt jezelf vrolijk denken, maar ook verdrietig. Door vaak negatief over jezelf te denken, krijg je een laag zelfbeeld. Door vaker positief over jezelf te denken, ‘denk’ je als het ware zelfvertrouwen. Je kunt liefde denken en haat denken. Door liefde te denken, ontstaan mooie relaties. Verliefdheid voelt heerlijk in je lichaam. Door haat te denken, voel je spanning in je lijf. Door haat te denken kom je vaker in conflicten terecht. Gedachtes vertalen zich dus via je hersenen naar fysieke emoties en fysieke sensaties. We kunnen onszelf dus ook gestrest en vervolgens ziek denken. Op dezelfde manier kunnen we met onze gedachtes genezingsprocessen versnellen. Nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen worden eerst gedacht. Droomhuizen worden gedacht. Wereldreizen worden gedacht. Gezinnen worden gedacht. Oorlogen worden gedacht. Alles begint met een gedachte, voordat iets een fysieke manifestatie wordt. En alles was zich manifesteert in deze fysieke wereld, daar ging een gedachte aan vooraf. 
 
Je brein vangt dus je gedachtes op als een signaal, als een commando, en doet er alles aan om je gedachte waar te maken. En goed om te weten.. Je brein maakt geen onderscheid tussen positieve en negatieve gedachtes! Je brein heeft ook geen gevoel voor humor en neemt alles serieus. Ontvangt je brein een gedachte, dan gaat je brein gelijk in actie-modus en betrekt alles wat het tot zijn beschikking heeft om je van dienst te zijn bij het ondersteunen van je gedachte. Je brein zet je lichaam aan het werk, er wordt inspiratie geput uit je onderbewustzijn en je ontvangt advies en tips van je ego, je verstand. Denk je aan kou? Dan krijg je waarschijnlijk kippenvel. Denk je aan chocola? Dan krijgt je trek in chocola. Denk je aan die moeilijke collega? Dan pakt je onderbewustzijn het dossier erbij, en krijg je een herhaling van alle situaties die je met die collega hebt meegemaakt. Krijg je een hele dag geen bericht van je partner en denk je heel even de gedachte dat je heel misschien geen goede relatie hebt? Dan zal je ego je adviseren om de relatie te verbreken. Denk je de gedachte dat je ziek wordt van je werk? Dan word je waarschijnlijk ziek van je werk.  
 
Ik praat wel over je, wij en ons.. Maar eigenlijk heb ik het vooral over mezelf, en misschien herken je jezelf hier ook in. Ik begin in ieder geval steeds duidelijker te zien hoe alles wat ik ooit heb gedacht, een fysieke verschijningsvorm heeft gekregen. Mijn hele leven dacht ik mijn gedachtes onbewust, zoals de meeste mensen, maar dat maakt de scheppingskracht ervan niet minder. Ik was een Sloppy Thinker. Nu ik erachter begin te komen hoe het werkt, word ik waakzamer op mijn gedachten. Ik realiseer me namelijk dat negatieve gedachtes ook een fysieke realiteit kunnen worden als je er maar genoeg aandacht aan geeft, en waarom zou ik dat willen? Ik wil graag een gezond, fijn, makkelijk, comfortabel, liefdevol en gelukkig leven. Dat kan alleen maar een fysieke werkelijkheid worden, als er zulke gedachtes aan vooraf gaan. Ik sta aan de poort van mijn geest, en zorg ervoor dat gezonde gedachtes, gelukkige gedachtes, fijne gedachtes en liefdevolle gedachtes door mogen lopen naar mijn brein. Negatieve gedachtes worden bij de poort geweigerd. Die komen er niet in. Soms zijn negatieve gedachtes goed vermomd als oordeel of als zorg, en sneaken ze toch langs mijn bewaking. Eenmaal in mijn brein, is het regime streng. Geen aandacht! Liefdevolle gedachtes geef ik volop aandacht. Ik denk ze vaker, intenser, en roep de bijbehorende emoties op. Na een paar minuten voel je dan de energie door je lichaam stromen. De eerste tekenen van de fysieke manifestatie. Die leuke vakantie is dan misschien nog niet eens geboekt, maar het voelt alsof het al zo is. Door je gedachtes, gaat je brein aan het werk. Je lichaam denkt dat het al zo is en reageert erop. Echt fantastisch. 
 
Ik probeer deze formule zoveel mogelijk uit te melken. Bij alles wat ik zie of doe probeer ik een lijst met dingen te bedenken waarom het zo fijn is. Een voorbeeld. 
 
De situatie: Ik word wakker. Ik zeg tegen mezelf: Ik hou van mijn bed. Dit bed is echt fantastisch. Dit is mijn favoriete deken. Ik hou van mijn kussen. Dit is mijn favoriete dekbedovertrek. Ik vind het fijn dat ik elke dag in dit bed mag slapen. Ik hou van de vogels die ’s ochtends fluiten. Wat fijn dat er zulke matrassen worden gemaakt. Ik hou van mijn privacy. Mijn hoofd voelt heerlijk leeg in de ochtend. Ik hou van mijn slaapkamer. Ik heb hier mijn favoriete kleren, mijn favoriete boeken, mijn favoriete kast. Ik kan opstaan wanneer ik wil. Ik voel me fit als ik geslapen heb. Dan ga ik douchen, en in de douche ben ik blij met het warme water, mijn shampoo is fantastisch, mijn haar wordt zo zacht van de conditioner, ik hou van de kleur van mijn douchegordijn, ik voel me schoon en fris, het warme water maakt me ontspannen. En zo ga ik de hele dag door. Ik drink mijn favoriete thee, werk aan mijn favoriete laptop en kijk naar mijn favoriete planten. 
 
Mijn wereld verandert met mijn gedachtes mee. Ik ontmoet mooie mensen, ik hou van mijn leven en ik voel me echt heel vaak blij. Mijn lichaam is gezond. Ik lach hardop in mijn eentje. En sinds deze week zijn mijn bijna-dood-verklaarde planten weer gaan groeien. 
 
Lieve, lieve mensen. Wees kritisch. Niet op anderen of de wereld om je heen. Wees niet kritisch op jezelf. Niet op je lichaam. Wees kritisch op je gedachtes. Wees kritisch op wat je binnenlaat in je brein. Je brein is briljant en doet alles wat je wilt, maakt alles waar wat je denkt. Wat je niet wilt in je leven, laat dat niet binnen in de vorm van een gedachte. En als het al een plekje heeft in je brein, geef er dan geen aandacht meer aan. Zoek neutrale gedachtes, en het liefst mooie gedachtes. En wat je wel wilt in je leven, denk dat vaker. Denk je favoriete leven. 
 

Liefs, Marije 


*Ps. Ik luister tegenwoordig veel 'rampages' van Abraham Hicks, en dan voel ik me instant happy:). Klik hier voor inspiratie!